Despre Premiile Gopo pe 2015

Am un singur comentariu, o părere strict personală care-mi va face și mai mulți prieteni pe viață din industrie decât mi-am făcut deja:

Cu mici excepții, cinematografia s-a cam rupt de ceea ce eu cred că e scopul unui film. De ce fac oamenii film? De ce pictează, sculptează, scriu romane sau pe bloguri? E simplu: pentru povești. Le avem în noi, le căutăm cu disperare. Și asta încă din vremurile în care vânam dinozaurul și apoi ne strângeam în jurul focului ca să-i prăjim costița, timp în care ascultam istorii despre aventura vânătorii și pescuitului, despre Ghilgameș care-și plânge prietenul Enkidu, despre Zeus care lăsa fecioarele gravide aproape la fel de des ca Cristi Borcea, despre Eva, Moise, Noe și zeița Ishtar (Easter), Marduk și luna Nissan.

Povești. În jurul focului.

Și acum: pe câte din poveștile din filmele românești din ultimii ani v-ar plăcea să le auziți în jurul focului? Cu câți scenariști, producători și regizori nu v-ar veni să vă aruncați de pe faleză dacă naufragiați pe o insulă pustie, și cu câți nu ați simți cum curg orele cu o cană de vin bun în față? Câtor asemenea oameni le-ați căuta compania într-un drum de 12 zile cu Transsiberianul? Pe câți v-ar face plăcere să-i aduceți acasă la un Revelion sau la o cabană, în cercul vostru intim de prieteni, fără a simți că trebuie să vă scuzați în fața acestora cu ”domnul filmmaker este artist, no, e mai ciudățel el, așa”?

Exact.

De asta nu mă mir că Aferim a ras totul la premiile Gopo. E printre puținele filme care au poveste: restul premiilor, zic eu, au venit din inerție. Deși puteau băga acolo o chestie despre comunism, și ei, să se știe că e film românesc…

Despre Aferim am scris aici. Lista cu premiile e poate găsi aici. Și o părere faină de la acida și necruțătoarea de Lorena Lupu. Și un kudoz pentru prezentatorul Alexandru Bogdan, am râs de numa’, foarte bun!


Prezentat aici și îmbrăcat (prim plan), și dezbrăcat! (fundal)

De ce zic asta? Uite de-aia!

Și anul viitor opriți naibii dezbaterile politice sterile de pe TVR1 și difuzați acolo premiile Gopo, nu să-l întrerupi pe Florin Piersic în mijlocul discursului ca să anunți că treci de pe TVR2 pe TVR HD! Și lăsați difuzarea și în străinătate, să vadă și regizorul meu premierea! Nici măcar televiziunii naționale care-ți oferă un film cu 25 de bani nu-i pasă de cine face film în România?

13 lovituri, dă-i și tu!