Despre obicee de înmor… ăăă, nuntă

Pe saitu’ Ciutacelui am cetit o panica a jos-numitei Mana referitor la ce situatii ridicole i-ar putea prinde pe Ciutaci cu pantalonii pe vene la nunta jos-numitului Crivat, Andrei Crivat, avand in vedere ca in patria mea cu munti si văi datinile difera de la sud la nord ca si când.

Pentru non-connoisseuri: Ciutacii vor fi nasi la nunta micului Uragan de Braila.

Io stiu ca de exemplu, in Germania, in landu’ lu’ sor-mea (inca nu e al ei, ca inca nu l-am cotropit de tot), cand un june ajunge la frumoasa varsta de 30 de anisori si nu s-o prostit suficient incat sa aleaga sa se trezeasca langa aceeasi femeie PENTRU TOT RESTUL VIETII SALE, in fata primariei se varsa o bascula sau roaba sau galeata plina cu nasip, sh el trebe sa o mature toata. C-asa-i traditia.

Cica in Maramu’, cand te prinde cam aceeaisi varsta tot umbland dupa fuste de femei (laudabila ocupatie!), moroshenii fac o papusha din paie, ii leaga tzatze de bostan (daca nemaritata e femeie, ii atarna o putzulica de cocean de cucuruz), atarna papushoiu’ de stalpu de telegraf si il/o kiama la poarta ca sa vaza isprava! Sh respectivul/a se ovtica. C-asa-i in tenis.

Tot in Germania, exista o traditie nobila de a face farse mirelui in ziua nuntii: gen batut in scanduri usa si geamurile, gen suit masina nuptiala pe butuci fara roti, si cand mirele vrea sa plece in voiaju’ de nunta numa’ nu se mai misca autovehiculu’, gen legat masina cu lant de poarta si ala tot nu poa’ sa plece, si d-astea eftine, de nemti care se distreaza imbatandu-se ca porcii si leganandu-se pe bancile de la Oktoberfest care – by the way – are loc in septemvrie. Faina tzara! Pacat ca porneste razboaie sh borbandeaza sarbi.

Booon. Dar in Ardeal, cum a fi? Va zic io.

Nu se pun bani in keptu’ mirelui, cum face oltenii, asa, de fudulie (var-miu Treienush o pierdut trei bancnote de 100 lei prinse in keptul sau de oltean verde pe vremea lu’, si toti nuntasii or inceput sa caute banetu’!). De asemenea, mirele nu isi cumpara trening nou, finca isi ia costum. Asta stiu sigur. Se prind neshte floricele langa hertz, daca e cazu’, daca nu, iara bine.

Da’ sa va asteptati la coarda aia intinsa la iesirea din orice casa prin care veti intra, ca sa faca bariera. Sh vreo băbătie sau ceva prunci isi vor cere drepturile – o spaga mica, de vreo 10-20 lei. Vor cere mai mult, da voi fiti zgarciti, ca, asa cum zicea andreanum, aici e patria zgarceniei, la care i se zice altcumva, parca, cand esti zgarcit cica esti gospodar.

S-ar putea fura pantofu’ miresei (asta in cazu in care is ceva prunci la nunta, invatati de parintii lor sa faca un ban cinstit), si se da MAXIM un milion.Vedeti ca daca sunteti Mitici, ardelenii astia hicleni or sa incerce sa va faca de bani (apropos, dati-mi sh mie 4000 euroci imprumut pana maine!!!)

Cand se fura mireasa, mai Ciutace, fii antena. Nu te căcăi pe tine, ca asa am patit la nunta lu Tibby, care o avut ceva naş din Olanda (fost ardelean d-al nostru), care mah, ATATA FU DE ZGARCIT, CA NE FU LEHAMITE!!! Intra in gioc, sh matale, sh daca nu faci show, mai bine nu. Tre’ sa faci show, musay de musay! Fa-te oţâră de Seinfeld, fa mijto de tine, de mire (asta chiar merită!), nu uita ca ardelenii votează Băsescu indiferent de, dar musay să fie show, nush, caută pe youtube clipuri cu Pablo Francisco, Southpark sh Beavis and Butt-Head (daca vrei, pot face ca Beavis! Huh-huhhuh) daca vreai inspiratie.

A, si inca ceva: nu are rost sa iti spun ca NIMIC DIN TRADITIILE CARE EXISTA NU SE MAI APLICA DACĂ LA NUNTA VIN, MĂRE, LEGIONARU’, COMMY CHICKEN aka puiuţu de comunist şi, mai modest, aşa, Groparele. Deci asteapta-te la ce e mai sublim de evil. Io numa atata zic.

11 lovituri, dă-i și tu!