De ce iubesc Transilvania Ardealului

1. Pentru că dacă nu-mi plăcea, plecam de mult într-o ţară nordică în care muream de plictiseală şi scriam pe blog chestii mult mai absolut de plictisitoare decât ce scriu acum.

2. Pentru că fără telemeaua de Sibiu şi pălinca de Zalău/Oradea/Bistriţa/Satu Mare/horinca de Maramu’ şi slănina de pe porc arghelenesc, viaţa mea ar fi fost lipsită de culoarea de pe analize şi de gustul plăcut al vieţii de gurmand. Dar mai ales datorită telemelei, ţuc-o tata.

3. Pentru că, oricât de mult îi hulesc pe şoferii ardeleni, sunt infinit mult mai disciplinaţi decât cei din alte zone. Da, mă, chiar şi cei din judeţul <insert name here>.

4. Pentru că oamenii de aici, cu foarte puţine excepţii, îmi pigmentează viaţa.

5. Pentru că nu mă pot dezbăra de accentul arghelenesc, şi în alte zone aş fi privit ca un ţărănescus curiosus, pe când aici mă scot din fiecare situaţie nefericită cu “No!”. Şi pentru că e foarte greu să vorbeşti norvegiană cu accent de Mănăştur, că am încercat odată şi n-a mers, de au şi plecat norvegienii să vâneze balene când m-au auzit.

6. Pentru că aici am tot ce vreau şi tot ce-mi trebuie.

7. Pentru că am văzut nişte Europă şi m-am liniştit; mai ales pentru că atunci când aterizam în Cluj redeveneam EU.

8. Pentru că atunci când văd munţii din Sibiu de la geamul meu din blocul natal simt că nu am îmbătrânit deloc. Pentru că la Fântânele am băut cea mai bună apă de pe lumea asta, pentru că avem afine, zmeură, bujori de munte şi siropuri de brad carpatin. Pentru că atunci când ajung în zona Sălişte mă simt ca Anteu.

9. Pentru că nu există bancuri cu ardeleni, toate sunt fapte adevărate (da, chiar şi cel cu Pasărea Elefant).

10. Pentru că nievastă-mea, ardeleancă get-beget, nu poate iubi alte zone. Înlocuiţi “nievastă-mea” cu “inima mea” şi veţi înţelege (muiere, pentru asta speli tu vasele în seara asta!).

Ardeleni din toate ţările Transilvaniei, dacă vă bate inima “no… da-dam ta-dam! no… ta-dam ta-dam!”, vedeţi că avem nişte concert pentru noi pe 14 februarie, la Cluj. Aşa cum scrie aici pe no-amu-dă-click-ca-să-se-mărească:

De la ora 18. Puteţi veni atât voi, ardelenii, cât şi alte persoane!

25 lovituri, dă-i și tu!