Cum sa nu-l iubesti?

Io am un prekin, Doc pre numele sau, sau pe porecla. Da, pe porecla.

Si Doc asta e un drăguţ de om in toata firea, care isi cauta si el, ca noi toti, un punct fix in viata. Şi şi pentru el, ca şi pentru noi, viaţa aceasta e un mister pe care nici măcar nu mai are rost să te chinui să îl inţelegi, fincă nu vei reuşi; şi cred că pe undeva are dreptate fincă – aşa cum credea Blaga, nij nu are rost să mai încerci să sugrumi taina nepatrunsului ascuns.

Deci Doc nu a avut telefon mobil pana anul asta.

Tot lu’ Doc nu-i plac pestii: cand îi vede că se uita la el cu ochii lor expresivi, de peşte mort, are efectiv o reacţie organică, aşa cum aveti voi, eia, ginerii, când vă vedeţ soacra a doua zi după ce v-aţi îmbetat la nuntă şi v-o surprins că vă uitaţi oftând în decolteul domnişoarei de onoare; tu ştii că ea te-o vazut, ea ştie că tu ştii că te-o vazut. Şi din acel moment, pe lângă taina căsătoriei, a botezului şi a impărtăşaniei, mai apare şi taina urii dintre soacra şi gineric.

Şi fincă lui Doc nu îi plac peştii cu ochii lor, prekinii i-or cumparat de ziua lui un borcanel de hamsii (deci multi,  multi-multi ochi micuti si insistenti care te urmaresc prin magazin!), l-or invelit frumos si l-or pus la Doc in vitrina, si i-au spus ca e un cadou surpriza, care trebuie deschis a doua zi numai. Asa ca Doc a dormit o noapte intreaga fericit că ce prieteni buni are el, şi ce cadoae surpriza îl aşteaptă pe vitrină, şi care i-a fi lui ursita pe lumea asta?

Inutil să vă spun că în clipa în care a desfăcut ambalajul şi privirea i s-a incrucisat cu cea de peşte mort – a ţâjnit din casă şi şi-a sunat prietenii şi le-a zis că să vie dreq să îşi ieie peştii naibii, că el nu mai calcă în apartament, că mai bine se ia la trântă cu personalu’ de Vinţu. De Jos, of cors.

Dar sa incheiem cu aberaţiile adevărate, fincă ce vreau să vă comunic este ultima sa perla – născută atât dintr-o imberbă necunoaştere într-ale lumii, cât şi dintr-o sete nestăvilită de cunoaştere.

Îl sună pe văr-mio într-o seară şi-l întreabă:

– Bă, man, ţuica sau pălinca se face din alcool?

V-am mai zis că numitul Doc nu a avut telefon mobil pâna anul asta?

12 lovituri, dă-i și tu!