Corporate Respon-senibility

Deci cine n-a vazut filmul “The Corporation”, nu ar merita sa mai traiasca pe lumea aceasta, decat daca e o blonda tanara cu sanii mari, careia i se iarta tot sh care sh promoveaza in firma (numai) pe baza de IQ. Dixit.

De ce? va veti intreba.

Haidatz sa va zic.

Finca tot documentaru’ vorbeste despre cat de periculoase is firmele astea de apartament care intr-o buna zi vor prelua lumea: Gaurica SRL, Shlapul SRL, (s)Exxon, Caporal Electric, Fed(s)Ex.

Claro ca firmele astea deverseaza sapunuri prin mările planetei mele, fac experimente cu gene sh sprancene tăricene pe oameni vii, vand lapte contrafacut sh infestat cu nush ce hormoni de crestere, de o sa ajungem toti o natie de grasuni imbuibati, lucioshi sh fericiti, sh pe langa asta nij nu platesc toate taxele, ca au o gashca de avocati specializati pe neplatit taxe.

Si pe langa asta firmele sunt populate de o cohorta de corporatisti care nush daca is fericiti, da’ bogati is cat cuprinde. Nu Irinel Columbeanu de bogati. Zic bogati-bogati! Adeca d-aia care isi permit sa cumpere sanvish cand vrea ei; care nu raman la final de luna fara bani de abonament de autobuz, sh care daca vrea sa plece un weekend cu cortu’ singuri, pleaca! Da’ sanvishu’ e din carne de hipopotam care se vinde numa in Nigeria, sh e adus CALD de o firma de catering in maxim 6 ore de la prajire, asa, nu raman fara bani de autobuz, finca le sta la dispozitie Boeingu’ 737 al companiei (apropos, ce nume de companie e Boing asta, din moment ce mimeaza onomatopeic sunetul unei perechi de sani dezveliti care fug cu posesoarea lor pe o plaja bulgareasca scaldata de soarele diminetii?), asa, si daca vrea sa plece cu cortu’ in Antarctica vreme de vreo 4 luni (ca cica atata are un concediu managerial) sa vaza pinguinii, o fac! Fara jena. Ceea ce mie mi se pare super OK.

A, si mai e o faza: oamenii astia, daca reusesc cumva sa provoace o cadere libera la bursa a actiunilor companiei lor, is eliberati de functie. Cu un cec baban in buzunare. Cand zic baban, zic bani suficienti sa cumperi o juma de InterContinental cu ei. Sh apai sa populezi jumatea ta de hotel cu studente de anu I in pielea goala, sh sa te apuci sa te fugareshti prin cămari cu ele, înotând prin spuma naturala de capshuni cu Viagra.

Michael Moore, care nu stiu daca e coproducator sau femeiul de serviciu al serialului, care de alfel e un tip destul de socialist, se erijeaza instant in vocea celui care striga in pustie la corporatii “Dati-ne sh noo, ca si vrem malai! Mult!”

Mnoa, amu sta Groparu, incearca sa gandeshte, nu reusheshte, se mai kinuie, sh zice, intr-un final in care si-o pocanit sinapsele la greu: Ce-avetz mah cu ei? De ce nu incercati sh voi sa ajungeti in spatele unui birou d-ala cat un camion, mare boss de transnationala, care sh el sa se bucure de avantajele unui asemenea job? Ha? Ca io tat asta ma tat kinui sa fac, sh mai am maxim 90 de ani sh asha voi ajunge! Asta daca nu ni se prajesc crierii din capatzana mai devreme, de la efectul de sera!

PS: Filmul poate fi vizionat gratis de pe video.google.com, dat un search dupa The Corporation.

46 lovituri, dă-i și tu!