Clujul si Untold Festival: #asaincepe

Mi-am platit intrarea la evenimentele care m-au interesat la Untold, deci pot vorbi liber, da?

În timp ce aștern slovele acestea pe insensibilul ecran, în parc încă bubuie boxele. Ca-n orice oraș de provincie obișnuit să se lamenteze că toți banii rămân la București și că la noi nu se petrece niciodată nimic, festivalul ăsta i-a luat pe mulți conservatori prin surprindere. Haideți să vedem de ce s-au plâns unii clujeni:

1. Organizatorii sunt: hoți, proști, evazioniști, corupți, incompetenți, plagiatori.
Au dat cu mucii în fasole cu imnul Capitalei Cortorare a Tineretului, care includea imagini furgăsite. Au promovat teme sexiste pe pagina festivalului (o gașcă de tineri dădeau note fetelor de la festival în funcție de cât de frumoase erau, iar imaginea arăta note mai mici decât maxime) și nu și-au cerut scuze. Există suspiciuni că nu au plătit TVA câteva luni bune către buget, sau că fac evaziune, sau că… ce mai, intrați pe Ziar de Cluj și căutați acolo ”Untold”, veți găsi romane întregi, presa nu i-a iertat.

Bun! Să vedem acum dacă va veni peste ei vreun control, și de abia aștept să-i pot heitări dacă se găsesc jmenuri. De când au intrat grei de-alde Năstase și Voiculescu la pușcărie, mi-am recâștigat încrederea în sistem. Au furat? La țuhaus cu ei!

2. Ne-au închis parcul.
Mai corect: ne-au închis o parte din parc.

Poate puțini au fost mai afectați ca mine de închiderea Parcului Mare: trec prin el când merg la muncă, vin prin el când mă întorc acasă, iar zilele astea a revenit Gropărelu’ după concediul la părinții gropărești, și ăsta trebuie alergat bine ca să doarmă prin – ați ghicit! – același parc. Știți ce am făcut? Am făcut mai multă mișcare dimineața ocolind încă 600 de metri și mi-am mutat partida de biciclit cu Gropărelu’ pe malul Someșului, la 300 de metri distanță, unde cale de un kilometru ai o ditamai promenadă pe malul râului (aer curat, miros proaspăt de apă rece) plus două parcuri (Babeș și Parcul Rozelor). Dacă nu era închis parcul, ce făceai, îți plimbai copiii printre hipsterii și depravații veniți la festival?

Și fix în weekend-ul ăsta de-a pălit dorul de mâncat un mititel la Chios? Deci fix, chiar în weekend-ul ăsta? Băi, da’ chiar fix în weekend-ul ăsta?

3. Nu se poate dormi de muzică (cu variațiunea ”muzica e prea tare”).
Acum o lună jumate a avut loc festivalul Riverside, cu discotecă pe malul Someșului. Plângerile riveranilor au lipsit completamente de pe Facebook, deși zgomotul era mai mare ca la Untold. Când m-am mutat în zonă, ne-au prevenit: e liniște, dar vara se aud concertele de manele de la Sala Sporturilor. Asta e, ăsta e prețul pe care-l plătești că stai într-o zonă bună a orașului. Apropos, când fac puștanii drifturi în parcarea aia mare de la intrarea în Parcul Babeș nu vă deranjează? Da’ când ambalează motocicliștii cocălari motoarele noaptea, ca apucații?

4. Aia nu e muzică.
GhinIon Iliescu! Nici Phoenix sau Semnal M sau Beatles nu erau genul de șlagăre pe care bunicii tăi doreau să le asculte. Mă crezi sau nu, dar noua generație preferă alt stil muzical decât Angela Similea. Bună, rea? Timpul să o judece! (nici eu nu mă dau în vânt după Armini și Guetta, dar la ce ciudățenii hipsterești ascult nici nu prea mă pot da Iosif Sava).

5. Se îmbată toți și se droghează.
Toți? Toți ăia se droghează și se îmbată? Toți ăia 200.000 de untolzi se îmbată? Uite, desfac o bere în cinstea lor. Cșpoc! Așa făcu berea mea tocmai acum.

6. Se distruge Parcul Mare și zona adiacentă.
Hmm. Da, presupun că visul niciunui gazon nu este să fie călcat de 200.000 de perechi de copite. Dar fiți atenți: am lăsat o buturugă pe gazon când mi-am plivit grădina acum vreo 3 săptămâni, și sub ea așa de tare se turtise iarba, că se uscase, se rărise și părea moartă. O singură seară am stropit-o cu o cană de apă. Acum, după numai câteva zile, nu-ți mai dai seama unde rămăsese urmă, pentru că natura de-abia așteaptă să preia controlul. Dacă organizatorii sunt deștepți, trimit o cisternă-două să arunce apă peste iarba călcată de bețiviișidrogațiidelauntold și peste o săptămână va fi mai bine ca înainte.

Apropos, așa arăta Parcul Mare după prima noapte de chefuială, poză făcută la ora 9 dimineața:
IMG_2174

Și așa arăta malul Someșului, partea cu hotel Napoca, sâmbătă noaptea, după 3 zile de festival:

IMG_2234

Am cules eu o sticlă de apă minerală de pe gardul viu, singurul gunoi pe care l-am găsit, și am pus-o în prima pubelă.

7. Nu aveau nici un drept să ocupe Parcul Mare.
Întotdeauna i-am respectat pe cei care aplică legea orbește. Asta pentru că eu n-aș putea fi niciodată ca ei: în cazuri din astea prefer să merg pe spiritul legii, nu musai pe litera ei. Și mai știu că legile apar după ce apare nevoia, nu invers. Posibil ca un vid legislativ să-i fi făcut pe organizatori să nu fie 100% corecți cu actele. Bun: dar legile nu sunt cumva făcute să urmărească binele public? Oare binele public nu era să ne bucurăm de titlul de Capitală Culturală a Tineretului? Să aducem în oraș oameni care altminteri nu ar fi venit în ruptul capului? Să nu ne ascundem după deget, Clujul nu e Brașov, Alba, Sighișoara sau Sibiu, și dacă nu ar fi turismul universitar, am duce-o tare prost la capitolul adus oameni în oraș. Cât de mic la suflet să fii să vezi străzile pline de tineri din alte părți (și țări) și care se simt extraordinar,

să vezi Facebook-ul plin de oameni extaziați cum nu am mai văzut niciodată să fie românii, dar tu să decretezi că ei nu au ce căuta aici? De ce ar fi rutina ta cu atât mai importantă decât fericirea atâtor zeci de mii de oameni?


Deși, sincer, oamenii ăștia îmi par cam deprimați! (Foto: Sorin Pop)

Și una și mai bună: ”fix de asta mai avea nevoie orașul, de străzi sparte și de tineri beți”. Da, de acord, se puteau sincroniza lucrările mai bine și să fie gata de festival. Dar este că tot a fost mai puțină nebunie în oraș decât în zilele de weekend din timpul anului universitar?

Locuiesc la mai puțin de 800 de metri de una din scene, dar zgomotul este tolerabil. Atâta de tolerabil!

Dacă aveți nevoie de aghiasmă ca să nu vă bântuie fața mea urâtă nopțile, vă înțeleg; din păcate, altul mai frumos nu mai face mama, că m-am interesat

Nu neg că sunt oameni care chiar nu au putut dormi din cauza zgomotului și care sunt și răi de somn pe deasupra. Credeți-mă, inima mea e cu voi! Și un pic și cu Demi Moore, no, ca omu’. Da’ dopuri în urechi ați încercat?

Mai jos aveți spicuituri din concertul East 17, formație care există de-adevăratelea! Deși eu nu-i mai suport de când un prieten care semăna cu chelu’ de la East 17 mi-o suflat o iubită când aveam 16 ani numai și numai pentru că era mai umblat la sală, mai frumușel, mai predispus să o iubească și să o înțeleagă; ba, mai mult, în inconștiența lui o și luat-o de nevastă câțiva ani mai târziu. Și amu ăla care seamănă cu el tot arată mai bine ca mine, băga-mi-aș în ea de soartă nedreaptă!

Concluzia: a fost foarte fain, judecînd după ecoul din Social Media, și să nu ne luăm după minoritatea nemulțumită, oricum mai gălăgioasă decât majoritatea favorabilă sau indiferentă. Oricum, Untold, mersi frumos ca nu i-ai adus pe Alex Velea și pe Smiley la Cluj, forțazu.

Și, ca să închei într-o notă acrist-pesimistă, soacră-mea ne întreabă:
– Da’ câți omini or fost la concertu’ cela la care ați fost asară? (la Armin van Buuren)
– Vo 70.000, zice nievasta.
– Da! Apăi de-ar hi atâția la mănăstire și la sânta biserică, nu la concerte și muzici și satane!

Ce să mai zici?

21 lovituri, dă-i și tu!