Cinstit, pe față: câți dintre voi nu vă doriți, în secret, să faceți ca Mălin Bot?

Este posibil ca și dacă trăiți într-o peșteră, sau chiar într-o comunitate de hippie într-o fermă de cannabis din California, să fi văzut cele mai recente filmulețe cu Mălin Bot dându-le peste nas persoanelor cele mai detestate din România: turnătorul Dan Voiculescu, hoțul Adrian Năstase și infractorul Sorin Roșca Stănescu.

Pe Mălin Bot nu-l cunosc personal (pierderea, vă asigur, este în întregime a mea), iar singurele lucruri pe care le știu despre el au legătură cu:
– munca sa de la Evenimentul Zilei, o publicație pe care nu numai că nu o mai citesc, dar o și evit din răsputeri de vreo 5 ani
– filmulețele de mai sus (și altele ca ele).

Legat de filmulețele de mai sus… ele ne arată un individ cu discurs agresiv, înarmat cu un tupeu formidabil, care-i ia ca din oală pe ăștia care se zbat ca bibanii pe uscat să-și reabiliteze imaginea aia vraiște și șterge cu ei pe jos. Mă rog, nu chiar, dar aproape.

Personal, strict personal, și după ce aduc și un vagon de logică în discuție, nu sunt de acord cu abordarea asta. Dacă alunecăm pe panta asta a agresiunii verbale, nimic nu-i mai oprește pe adepții celeilalte tabere să facă ce le trece lor prin cap. Cum ar fi un Mircea Badea care-l îmbrâncește pe Mihail Șora? Sau un Codrin Ștefănescu care-l atacă, berbecește, pe Moise Guran? Sau un Șerban Nicolae care-și întinde lăbuțele alea delicate și manichiurate, cu degețelele ca niște cârnăciori Csabay, către beregata lui Vlad Petreanu, în timp ce-i picură saliva din aia verde, pesedistă, din gură de poftă?

Păi, nu ar fi deloc bine. Ar fi degradant, ar fi urât și nu ne dorim asta.

Dar, pe de altă parte, uitați-vă cât de murdari și de mici sunt oamenii ăștia. Uitați-vă cât de necombativi și de moi sunt ei, de fapt. Cum se cacă pe ei, că acesta-i cuvântul cel mai potrivit.

Nici o replică pe buzele niciunuia. Adiță Năstase o bălmăjește intelectual, SRS îngaimă ceva din spatele unui zâmbet înghețat, iar Voiculescu o dă în tactica Vișinescu.

Nici unul din ei nu e pregătit de o asemenea confruntare, căci de prea multă vreme oamenii din jurul lor îndeplinesc tot ce aceștia ordonă. Trăiesc de prea mult timp în bulele lor personale, cu fundul pe ligheanul cu milioane și milioane de euro cu care-și cumpără presă favorabilă, prietenii, apariții la TV și imagine.

Voi gândiți că efectiv nu există altă cale de a le bate obrazul acestor infractori, care s-au reîntors, mai agesivi decât înainte, și confiscă agenda publică fără pic de rușine? Căci oriunde dai, pe Internet, pe televiziuni, la radiouri, auzi de ei non-stop. S-au cățărat ca o infecție, sunt peste tot. Cum ar fi dacă am proceda la fel cu ei, cu toți?

PS: Nu vă lăsați înșelați, ce a făcut Mălin Bot nu este un demers jurnalistic, ci unul civic și personal.

18 lovituri, dă-i și tu!