Cine-o mai cere bon, ca mine sa pateasca!

– Gropare, hai un pic aici!
– Sigur, sigur, stăpâna sufletului și a cardului meu, dar și –  nu-i așa? – a vieții mele.
– Ce-i ăsta?
– Unde l-ai găsit???
– Îți goleam buzunarele ca să-ți spăl pantalonii. Deci, ce e ăsta?
– ăăă… un… bon?

Cu două zile mai devreme:
– Bună ziua! Puneți-mi, vă rog, 10 plumbi culisanți de 100, sau dacă aveți, de 120, că cu din ăștia pescuiește tovarășu’ Neuronu‘; puneți și unii de 50-60, și niște lacrimă tot de 50-60; momitoare aveți? Dați-mi vreo 8, că poate vine cu agățături. Cârlige de 6, p-ormă aromă de usturoi, de miere și de mărar… da, și de scoici… carabine, și mari și mici, așa… burghiu? Croșetă? O bucată… aveți și bețe separat, pentru sesizoare? Trei bucăți, vă rog… clopoței, bambine… așa… sticlă pentru coniac am, deci nu-mi trebuie… dați-mi și cârlige offset, niște plumbi glonț, câteva rotative… cam atât! Cât face?
– 180 de lei.
– Puneți-le, vă rog, în 3-4  pungi, să nu le vadă nevastă-mea, că iară am scandal că ei nu-i cumpăr husă cu Swarowski, da’ mie-mi iau blăstămății de pescuit. Mulțumesc, Doamne-ajută.
– Vă dau și bonul?
– Bonul? Bonul… da, sigur! Normal că-mi trebuie și bonul! Uite, îl pun aici în buzunar, să nu-l găsească nievasta.

Plec. În Deltă. Momentul pe care-l aștept de 2 ani. Mi-am sculat în cap tot neamul din Oltenia pentru că nu ajung la nunta Alexandrei (casă de piatrăăăă!) a verișorului Marcel de la Vâlcea, pe care-l pup și-l salut, plus pe tata mi l-am ridicat, că e neamul lui, și dacă pe tata, normal că și pe mama; plus că vine soru-mea din Germania, și eu, în loc să stau cu ea și să ne amintim de cum luam bătaie pentru că o trăgeam de păr, plec de acasă la pescuit, chiar dacă ea o venit 2000 de km; a, și după Deltă, în lunea imediat următoare, mă trimite cooperativa aiurea prin Schengen iarăși la ceva training, așa că nu știu când ne mai auzim, poate prin 3 septembrie! Doamne-ajută, Gropare, fir întins, rahat în straiță, grea viață ți-a fost dat și ție să duci… începe dansul victoriei in 3… 2…

5 lovituri, dă-i și tu!