Cel mai mare laser frate din lume

Așadar: oh-oh, I’m an alien, I’m an ardelenian in Bucharest.

Mică lecţie de geografie: Măgurele, unde se se construiește cel mai de boși laser din lume, nu e aceeaşi treabă cu Turnu Măgurele – la fel cum e ca Turda-nu-e-același-lucru-cu-Câmpia-Turzii (ba e!) (OKOK, nu e, gata, mă).

Mno: la ELI (Extreme Light Infrastructure, aşa-i zice) Măgurele au cuţu-cuţu de pază, ca să aibă fizicienii ăia ce să mângâie după ureche atunci când sparg maţele la atom cu radiaţiile lor. Pun pariu că ajută la productivitate, deci să v-aşteptaţi descoperiri fabuloase de la acest centru mulţumită acestor blănoşi.


Numele lui este – cum altfel? – Niels Bohr

Centrul arată ca o bază ştiinţifică din aia în care faci misiuni în jocurile pe calculator.

În jurul Institutului, oamenii de bine au plantat o pădure întreagă ca sa aibă unde crește mistreții radioactivi, in caz de accident nuclear. Poate bucătăria viitorului va servi cotlete radioactive de porc cu pestă, cine sunem noi să judecăm.

La poartă era securitate ca la NASA. Prima mea întrebare a fost: OKOK, unde e locul de grătare? Ce grătare, zice domnul cercetător de renume mondial. Păi, unde prăjiţi carnea de mistreţ radioactiv.

Nu au aşa ceva. Cercetătorii, acolo, cercetează, nu grătărează.

Nu m-am lăsat baltă: aici la voi cum fac muncitorii care n-au chef de lucru in ziua aia? Târăsc dupa ei toata ziua o bucata de laser prin centrul de cercetare?

Din acel moment nu mi s-o mai răspuns la nici o-ntrebare: recunosc și că nici n-am mai pus nici una, pentru că, din ce am aflat acolo, am înţeles fix numai prepoziţiile.

Aşadar: laserul de la Măgurele va avea 50 cm diametru ulteror concentrat la câţiva microni, puterea îi va fi amplificată până la paroxism printr-un sistem de optic atâta de sensibil, că un fir de praf îl poate da peste cap, şi va putea face ce fac şi băieţii de la CERN, dar fără tunelul ăla kilometric din Elveţia (cu elveţienii sunt şi parteneri, au primit de la ei tot felul de detectoare de… din aia, no, deci tot felul de detectoare de ceva). Aplicatiile practice ale laserului:

  • industria medicală, între care
    • terapia cu protoni (mai puțin invazivă decat razele X în caz de cancer)
    • tratamente radiologice, cu noi radioizotopi
    • imaging medical
  • tratamentul deseurilor
  • radiografie ultrarapida a obiectelor mari.

Aici am întrebat care laser e mai puternic, ăla roșu, de care avea Darth Vader, sau ala verde, de care avea Luke Skywalker?

Alte experimente: se simulează reacții care au loc in supernove (de exemplu, au reuşit să găsească explicaţia de ce fierul este mai comun în univers decât aurul – dar nu vă zic care e), se recrează urme de materie neagră (dark matter) şi antimaterie, se pot simula 10 ani de lucru in spatiu pentru a se vedea efectele asupra echipamentelor, se pot recrea pulsuri elecromagnetice foarte puternice, ca ale bombei atomice, şi se va opera de afară, că nici eu n-aş sta în 3000 mp cu o rază laser care m-ar putea transforma în molecule despărţite.

Oamenii care îndoaie lumina

Ştiaţi că România este a patra ţară din lume care şi-a dezvoltat primul laser de la descoperirea acestuia, în anul 1960, după SUA, URSS şi Franta? Nici eu. Laserul va avea o putere cât 10% din puterea razelor solare care ajung pe pamant. Toată investiţia va fi de 10 miliarde de euro. Acoperită parţial de noi, parţial de UE. Vor lucra peste 300 de oameni de ştiinţă non-stop, pentru că aparatura nu poate fi oprită nici măcar de vreun Dorel. Unii oameni de ştiinţă vor veni în stagii de schimb, alţii vor lucra acolo permanent. La ora actuală, o treime sunt cercetători mioritici, o treime străini (de prin toate ţările planetei, nu neaparat UE), şi o treime sunt cercetători români repatriaţi. Care au renunţat la carierele lor ca să pună umărul aici. A, şi puterile europene au ales România pentru că se încearcă o echilibrare a cercetării la nivelul continentului, ca să nu fugă toate creierele în ţări fără toaletă-n fundul curţii şi apăi să ne plângem că n-avem din cauza altora.

Aţi văzut gazonul? Acoperă un sistem geotermal de încălzire: 1000 de sonde la 120 m acoperă nevoile de căldură pentru întreaga bază.

Au şi bazine cu apă, dar nu au de gând să crească caraşi în ele, din păcate.

Sala laserului are 3000 mp.


Click: e foto panoramă

Deocamdată e goală, dar nu pentru mult timp. Aparatura laserului e situată pe o platforma anti-vibrație de 125.000 tone (!) care stă pe 976 de stâlpi cu amortizoare (!!), pentru ca nici o vibraţie (trenuri, paşi, cutremur) să nu altereze experimentele. Care stâlpi arată astfel:

La anu’ se ajunge la capacitatea maximă de 2 x 10 petawați, pentru teste in paralel.

Mno: senzaţia mea era că în unele din camerele în care nu aveam voie nici măcar să ne uităm sigur construiau ceva incredibili Hulki.

La un moment dat nu m-am mai abţinut şi am strigat: Cut the crap, UNDE ȚINEȚI SĂBIILE LASER??? Dar nu ai cum să scoţi ceva de la oamenii ăia de ştiinţă, asta ştie oricine a jucat Half Life. Iar cu cunoştinţele mele de fizică, vă spun sincer, m-aș putea angaja maxim ca ucenicul asistentului femeii de serviciu adjuncte de la Măgurele.

După vizita la viitorul laser, am participat la sesiunea de comunicări #EnelFocusOn. Ce trebuie să ştim noi, românii? Păi, că Enel e de 14 ani in România, în Banat, Muntenia şi Dobrogea, unde administrează, prin companiile de distribuţie, 128.000 km de rețea. Şiiii… vor construi cea mai mare reţea de încărcare a vehiculelor electrice, de peste 2500 de puncte de încărcare.

Am văzut apoi cum realitatea augmentată şi realitatea virtuală vor putea ajuta să şcoleşti mai bine depanatorii de curent. Impresionant – şi mi-a dat nişte super idei despre cum va arăta documentaţia viitorului, poate scăpăm de PDF-uri.

Şi chiar vă rog să-mi spuneţi din ce ţară e nenea ăsta, după felul în care-şi ţine mâna în poza a doua? (ignoraţi ecranul de eroare din spate, aşa face Microsoft uneori).

S-a strigat Italia? Biingo, felicitări!

No, cam asta a fost.Singura chestie pe care aş mai zice-o este că le doresc celor de la Măgurele să descopere chestii atâta de bengoase şi de radicale şi de game-changing, că să fie difuzate înaintea ştirilor din politică, din fotbal şi a ştirilor mondene. Abia atunci va fi altfel. România altfel.

15 lovituri, dă-i și tu!