Ce a patit Sorin Ovidiu Vântu

Hop şi eu, până nu scapă iară de la zu haus!

Când am mers prima dată la pescuit în Deltă, pe Lacul Roşuleţ, în drum spre locul de pescuit am trecut cu barcazul lu’ nea Aurel (îl ştiţi pe nea Aurel din Sulina, nu?) pe lângă moşia lui SOV de pe Lacul Roşu. Şi zicea nea Aurel că de când o pus lăbuţa pe fosta gospodărie de partid de pe Roşu, nu mai lasă nici un pescar să îşi pună plasele pe ditamai lacu’; că are oameni cu puşca (!!) care patrulează zona, şi dacă prind un pescar cu plasele îi aruncă peştii înapoi în baltă, deşi concesiunea lui se limitează la un colţ de lac, nu la tot luciul de apă. Şi mai şi momeşte zilnic la extremitatea unde e conacul, de toţi peştii din baltă, vară-iarnă, numai acolo stau. Deci ţapă, dijaba mergi în Deltă să prinzi capturi. Şi că planul lui de mogul hrăpăreţ ar fi fost să puie mâna pe tot luciul de apă din Deltă, să-l concesioneze, să fie numai al lui.

No… io zic că nu are rost să plecăm urechea la ce zice unu-altu, că dupa aia iar tindem să credem legenda aia cu Ceauşescu care a tăiat cu laserul tancurile ruseşti strânse la Prut să ne atace ţara, prin anii 70.

Daaaar… eram tot în Deltă, şi, tocmai ne împrietenisem cu dom’ Negrilă (îl ştiţi pe dom’ Negrilă din Sulina, nu?) în jurul unei pălinci de Sibiu, pe la 11 dimineaţa. Dom’ Negrilă venea la pescuit cu o Dacie ca a Groparului, şi instantaneu i-o plăcut de noi, că noi suntem chiar o gaşcă faină.

Şi zice dom’ Negrilă: să vă zic una… că vine SOV în Sulina, să plece la moşia lui – fosta gospodărie de partid, no. Şi debarchează la debarcader şi face doi paşi pe chei, să-şi dezmorţească cusăturile înainte de a se urca pe barca lui cu motor care să-l ducă la moşie. Şi cum se plimba el aşa, şontâc-şontâc (atunci am aflat şi eu că SOV e şchiop, că nu mă pasionează viaţa şi opera mogulilor), ce păţeşte? O cotarlă de câine vagabond, pe care nimeni nu dădea doi bani, mic, negru şi urât, şi şi sperios din cale-afară, cea mai mare colonie de păduchi de câine din Europa de Est, odată numa’ mi ţi se repede, şi înainte să-l poată opri vrun badigard, mi ţi-l muşcă zdravăn, mârâind, pe Vântu de piciorul sănătos, de toată Sulina o înţepenit! Şi dupa aia toată Sulina o început să râdă, că cine dreq o mai văzut pe lumea asta mogul şciopătând din ambele picioare! Cine, cine! Spune-mi cine, cine!

17 lovituri, dă-i și tu!