Câini, bebeluși, poliţişti și scandal în Florești

O familie tânără își plimba câinii în plin câmp, în Florești. Cam prin zona în care locuiește familia gropărească. Câinii zburdă liber. Labradori, deci – teoretic – singura șansă să-ți facă vreun rău este să te gâdile prea tare.

O altă familie tânără (o mămică și o bunică) își plimbau gemenii de 9 luni pe același câmp, bucurîndu-se de ultimele zile de soare din an și de liniște. O avea Floreștiul bube, dar e liniște ca-n câmp (probabil și pentru că este câmp oriunde). Fix pe acolo îmi adormeam și eu Gropărelu’, atunci când era captiv în cărucior ca mine la birou.

Câinii – zgubilitici cum sunt ei – au alergat repede către familia cu pruncii. Femeile s-au speriat, au devenit ultra-protectoare și violente. L-au sunat pe soț, care este polițist în Florești. Nu vreau să mă gândesc ce a fost în sufletul lui când a primit telefonul că “am fost atacate de câini”, pun pariu că orice părinte ar face un mini infarct auzind-o pe mămică plângînd isteric la telefon. Să nu uităm, încă nu s-au uscat florile de pe mormântul lui Ionuț.

Polițistul a venit în goana mare, îmbrăcat în civil. S-a legimitat și a încercat să-l legitimeze și pe stăpânul câinilor, deși câinii, totuși, nu făcuseră nimic rău. Ca să fie lucrurile oable, stăpânul nici nu avea buletinul la el.

Dezbaterile se aprind ca benzina, câinii o iau razna, femeile cu pruncii se apropie de stăpânii câinilor, dornice să câştige dezbaterea. Soția, cea care ține câinii de lesă, sare să-și apere soțul cu orice preț de ceea ce crede ea (probabil pe bună dreptate) că reprezintă un abuz. Urlă la soțul ei să nu coopereze cu polițistul.

Mama polițistului, femeie de o oareșice vârstă, își pierde cumpătul și devine violentă cu stăpâna câinilor, care filmează toată scena. La rândul ei, aceasta îl plesnește pe polițist peste nu se știe ce. Polițistul își păstrează cumpătul, deși situația începe să semene izbitor cu o zi obișnuită în Ucraina. Se renunță la prenumele de politețe.

Sosesc colegii polițistului în căruța de Poliție și îl duc cu ei la secție pe stăpânul câinilor. Stăpâna pleacă acasă.

Se fac niște plângeri de ambele părți.

Se face o petiție: 2000 de oameni cer sancționarea polițistului care a încercat să-l ducă pe stăpânul câinilor cu forța la secție, deși nu se afla în exercițiul funcțiunii.

Se demarează o anchetă care probabil va dura durează, în dulcele stil românesc, până în 2014 (“cercetările continuă”).

Polițistul declară că dorește să-i dea în judecată pe posesorii câinelui.

Se mai dau următoarele:
din prea multă încredere în autorități, proprietarii câinilor postează filmulețul pe FB. Treaba explodează în Social Media, în presa locală, apar comentarii nazist-fascist-imperialiste-imbeciliste
– Floreștiul este destul de iubit de câinii vagabonzi. Unii chiar cât un măgăruș de mari. Am 1.85 m și 90 de kile, dar sunt câini care m-ar putea pune cu ușurință la pământ dacă ar avea o zi proastă la birou. Am auzit cazuri de câini care au luat mâncarea din mâna copilului mâncarea pe care acesta o ronțăia
– locurile amenejate pentru plimbat câinii și pentru ieșit cu pruncii la aer sunt cam zero
– câinii nu erau pe spațiul public, deci nu erau obligați să poarte botniță (așa este legislația, corect?)
– filmarea este dramatică, toate părțile implicate în scandal ajungînd să urle pe diferite tonalități
– lumea cere sânge. Repet, pe mormântul lui Ionuț nu s-au uscat încă florile, iar posesorii de cuțu nu sunt mai puțin vehemenți decât părinții
– probabil că dacă polițistul în civil ar fi încercat să împiedice un viol, ar fi fost OK să intervină, dar dacă a încercat (după mintea lui) să-și apere familia, a comis un abuz. Nu?
– am vecin cocălar de Florești cu bullterrier care și-l plimbă, fără botniță, la locul de joacă, cu pruncul din dotare. Am prietenă din copilărie care-și crește prunca alături de un rottweiler cât un urs
– înainte de a fi profesori, doctori, avocați sau taximetriști, toți suntem părinți și iubitori de animelele proprii.

Ieri seară am dat nas în nas cu polițiștii din Florești în magazinul Profi. I-am întrebat: se mai știe ceva de cazul cu câinii? Întrebați la sediul mare, mi-au zis.

Încercați să vă scuturați de negura care vă întunecă rațiunea atunci când vine vorba despre copii (unii dintre voi) și câini (ceilalți dintre voi) și încercați să răspundeți sincer: din moment ce fizic nu a fost nimeni rănit și ambele părți au sărit calul, oare n-ar trebui să-și retragă plângerile, să iasă la o bere, să-și ceară scuze reciproc și să uite naibii de tot?

78 lovituri, dă-i și tu!