Bani pentru ideea ta. Sau afacerea ta. Sau pentru amândouă

Legenda spune că un mare cântăreț era căutat de Mafie tocmai când se afla în milocul unui concert. Ca să scape, a strigat dintr-o dată în gura mare:
– Câți dintre voi nu sunteți fericiți cu meseria voastră?

În busculada creată grație pădurilor de mâini ridicate, cântărețul a putut dispărea extrem de ușor de pe scenă, și se spune că mai cântă și azi!

Dacă v-aș întreba, cred că peste 90% mi-ați răspunde că v-ați dori să faceți altceva sau că visați să porniți afacerea proprie (felicitări celor care o au deja). Și, fie că o aveți sau nu, îmi veți spune că este bine să fii propriul tău boss. Din mai multe motive:

  • îți poți face programul cum vrei: adevărat. Dar posibil ca momentele în care vei putea să-ți iei miercurea liberă sunt mai rare decât duminicile lucrătoare pe care le vei avea.
  • îți alegi clienții pe care îi vrei: bingo! Dar să știi că cei mai dificili clienți sunt de regulă cei mai stabili. Și posibil să fie și cei mai buni platnici.
  • lucrezi de unde vrei (atunci când se poate – presupun că este mai greu să lucrezi de la Starbucks dacă ești chirurg freelancer): așa e, dar trebuie să ai o auto-disciplină de fier. Adică să nu te lași distras de nimic altceva.
  • devii mai eficient. Gen, dacă ai o jumătate de zi mai liberă, o poți investi în chestii domestice, nu să stai până la 6 seara, până pleci de la muncă, și când vii acasă să te apuci de spălat, gătit…
  • vei avea mai mult timp pentru sport: posibil să da, posibil să nu. Dar sigur ai avea mai mult timp decât acum, când ajungi acasă pe la 7-8-9 seara, rupt de oboseală.
  • devii propriul tău şef: și vei descoperi, stupefiat, că ești cel mai sever șef pe care l-ai avut vreodată.
  • când îți urmezi o pasiune sau un vis, munca devine plăcere: nu mai simți că lucrezi. Și de aici ar trebui purtată orice discuție.

Dacă v-aș mai întreba ce vă mai ține ca să vă urmați visul, cred că tot peste 90% mi-ați răspunde așa: “banii”. Mai bine zis, lipsa lor. Asta oricum nu scuză faptul că România se află printre ultimele locuri din Uniune în ceea ce privește start-up-urile.

Așa că acuma nu vă mai întreb, ci vă spun direct: Vitas e o institutie de microcreditare /microfinantare. Ce inseamna asta? Ca daca esti un mic(ro) intreprinzator sau esti la inceput de drum si iti lipseste ceva (sa zicem echipament, un atelier sau pur si simplu banuti) ca sa pui o afacere pe roate, gasesti acest sprijin la Vitas. De exemplu, un tânăr de 22 de ani din Recaș (județul Timiș) a deschis o vulcanizare. Pentru că nu a avut spațiu suficient să vulcanizeze camioane, voia să își ia o mașină de vulcanizare mobilă. Vitas l-a finanțat cu o parte din bani, și in mai puțin de 1 luna era funcțional. Acum, afacerea se extinde.

Dacă ai nevoie, VITAS îți poate oferi și finanţare, şi îndrumare, pentru că face asta din 1996. Dacă ai o idee sau un mic business, vino cu un plan de start-up și semnează Declarația de Independență până la 1 martie 2015. Cea mai originală şi interesantă “DECLARAŢIE DE INDEPENDENŢĂ” va primi finanțare “din partea casei”.

19 lovituri, dă-i și tu!