Avram Iancu Rebranded

Fix tranta, ca m-am dat cu Denim, sh tot o trebuit sa cer, sh am primit numa’ dupa ce am facut dush, deci nici o schimbare. Dar nu despre asta vreau sa vorghesc.

Deci: Haha! Una din gogoritzele trecutului de mijloc de prim deceniu al mileniului nostru. Unui nene i s-o cashunat pe statuia funaresca care il reprezinta pe Avram Iancu din centrul (romanesc al) Clujului, si zice ca trebe sa inlocuim statuia.

avramiancu1.jpg

WHAT THE F***????

In primul rand, aflati si voi ca Romania nu o avut un trecut imperial. Deci nu are cum sa aiba statui d-alea din bronz d-ala verde, coclit, faine statui imperiale stilizate bestial, cu riga Frantz si Iosif si Pizmarck, statui de care geme Austria, Germania, Danemarca sh cam orice alta tzara din Europa asta pe care ne-am anexat-o. Nu are, deci nu avem ce statui cat de cat meseriashe sa ne facem. Pana si in Craiova, statuia lu Mihai Viteazu’ (coios Mishu asta, la vremea lui!) mi se parea enervant de mica sh de slabanoaga. Asta e, suntem un neam de nestatuabili.

In al doilea rand, cand am mers sa vad cetatea de la Câlnic (o fortareatza saseasca apsolut dementiala, intre Sibiu si Sebes), am dat peste un ghid (amazing, nu?). Si cand discut cu el despre bruma de istorie pe care o mai stiu de pe cand eram si eu ghid nu pot sa nu opserv ca comunistii or incercat prin anii ’80 sa ranforseze zidul exterior cu un parete de – da! – beton ordinar. Sh il iau io, ca vizitator, de guler pe ghid: Ba, da de ce puii mei nu eliminati voi PORCARIA aia de cement d-acilea? Sh ghidul, genial, zice: Mai taticule, deci peste cetatea asta din sec. 14 or cam trecut tot felu de perioade, care si-or lasat amprenta peste ea. Si comunismu e o perioada care s-o cam prelins peste ea, si si-a lasat amprenta. Chiaro? Si noi nu putem sterge istoria.

In aceeasi ordine de idei: Clujul a trecut peste o gruaza de perioade. Inclusiv perioada funaresc-cripto-comunista. De ce sa nu lasam chestia aia acolo unde e, ca reprezentatie a perioadei funaresti? Plus ca n-as prea vrea ca porumbeii din orashul meu sa faca caca pe un simbol national bine reprezentat, oricum statuia asta actuala nu e nij macar un simbol comunal.

Si dac-ar fi sa o inlocuim, cu ce o vom inlocui? Cu ce alt simbol clujesc? Cu

1. Statuia Nokia. Un telefon mobil urias cu vibrator.
2. Statuia Caritas. Putini stiu ca statuia asta a fost erectata (si) cu fonduri donate de castigatorii caritashi.
3. Statuia Ursus. Nu, ca este o fabrica falimentara de tractoare Ursus (asa le zice, un fel de Roman Brasov) in Polonia.
4. Statuia lui Boc. Neeee, ca nu se vede daca e pusa pe soclu fara lupa.
5. Statuia lui Funar. Asta numai daca langa ea se ridica statuia Consulatului Maghiar din Cluj.
6. Statuia cu raul Somesul Mic.
7. Statuia cu Manajturul (pt non-clujeni: frumosul cartier muncitoresc in care fiintesc, un brand in sine insusi). Nu trebe decat o bucata murdara de beton, si voila!
8. Statuia lui Groparu. Greuceanu, care este un om caruia ii cam lipseste un dog, vroia ca la apsolvire sa ne facem mulaje de ghips, si sa ii kemam pe decani si prorectori la dezvelirea busturilor noastre, sa ne distram la un pahar de votca bauta in fatza propriilor noastre sanctuare. Da’ porcu o terminat cu un an mai repede decat mine, sh s-o tirat in Spania; sh nu am apucat sa ne punem planu’ in aplicare. Sh alte facultati decat mintale nu avem cum sa mai apsolvim.
9. Statuia lui Hagi (oricum zicea intr-o vreme ca ar trebui sa ridicam statui fotbalistilor), dar din moment ce nu joaca pt CFR – slabe sanse.
10. Statuia lui Dan Diaconescu.
11. O STATUIE CU O FEMEIE CU SANII CU ADEVARAT MARI.

PS: Data viitoare chiar scriu despre Delta.

10 lovituri, dă-i și tu!